O udruzi Sredozemna medvjedica

Udruga je organizator velikog broja predavanja/tribina (dia/LCD projekcije), dječjih radionica “More je živo” o podmorju, te zaštiti biološke i krajobrazne raznolikosti po cijeloj zemlji. Kontinuirtano tiska i besplatno distribuira više jezični poster i slikovnicu o životu Sredozemne medvjedice. Tiskani materijal se koristi kao obrazovni u vrtićima i osnovnim školama unutar prioritetnih područja. Tiskane razglednice/upitnik (crteži vrste raznih dobnih uzrasta), služe za prikupljanje informacija o viđanju Sredozemne medvjedice po Jadranu. Edukativni material se koristi za intenzivnije učenje o prirodi i zaštiti okoliša, uz terenski rad, na lokalnom području.

Udruga je bila inicijator prikupljanja potpisa za organiziranje i provedbu referenduma u Komižu (otok Vis) protiv tovilišta tuna u uvali Stupište - Komiža. Članovi udruge su svojim edukativnim aktivnostima (11.6.2002- 31.1.2003 predavanja/tribina, razgovori sa ribarima i ostalim pučanstvom ) uspjeli su ukazati na problem koji bi nastao u moru i okolišu uvale Pištica - Stupište. Na toj lokaciji postoji prirodni podmorski izvor pitke vode (izvor Pištica pitka voda za cijelu Komižu). Podmorje cijelog područja Komiže ima neprocjenjivo važnu floru i faunu (crni koralj, dvobojne gorgonije, livade cvjetnice) i neobično je važno sačuvati bioraznolikost mora. Referendum je održan 2003.g.- Komiža je rekla ne tuna.

Natjecanja likovnih i literalnih radova (životinjski i biljni svijet ) koja se organiziraju u vrtićima i školama omogućuju razmjenu informacija. Učenje i opažanje u prirodi pruža mogućnost stjecanja novih tehnika u zaštiti okoliša. Čovjek nije samo pasivni promatrač, već je aktivni sudionik u zaštiti okoliša, ali i sukrivac za svoje neprimjereno ponašanje prema prirodi.
Članovi Grupe sredozemna medvjedica istražuju aktivna i potencijalna staništa/špilje na području pučinskih otoka Jadrana i priobalja od 1995., a u Registar udruga RH Grupa je upisana 1998. godine.

Međunarodni i domaći simpoziji

Grupa je učesnik međunarodnih i domaćih simpozija, konferencija, kongresa i znanstvenih skupova s oralnim i posterskim radovima u razdoblju od 1997. do 2015. godine.


 • 6. EMINar Sali, Croatia,1997
 • Šesti kongres biologa Hrvatske, Opatija 1997.
 • Sedmi Hrvatski kongres biologa Hvar 2000.
 • 36th CIESM Congress Proceedings Monte Carlo, 2001.
 • 2. simpozij, Hrvatsko kardiološko društvo, Split 2001.
 • 6. znanstveni skup, Akademija medicinskih znanosti Hrvatske, Veli Lošinj 2002.
 • 11. EURASLIC konferencija – Open waters – open sources, Split 2005.
 • 9. Hrvatski biološki kongres, Rovinj 2006.
 • 10. znanstveni skup, Akademija medicinskih znanosti Hrvatske, Veli Lošinj 2009.
 • 10. Hrvatski biološki kongres s međunarodnim sudjelovanjem, Osijek 2009.
 • 39th CIESM Congress, Abstracts only, Venise – mai 2010. Italy
 • 3rd International Expert Meeting on Marine, Biodiversity in the Adriatic, Piran,
 • Octobar 28 – 29, 2010 Slovenija
 • 11. Hrvatski biološki kongres s međunarodnim sudjelovanjem, Šibenik 2012.
 • Congresso internazionale sulla presenza della foca monaca del mediterraneo – Monachus monachus – nel mare adriatico, Trieste 2012.
 • 40th Congress, Abstract only, Marseille, November 2013. France
 • European Cetacean Society 29th Annual Conference, Malta 2015
 • 12. Hrvatski biološki kongres s međunarodnim sudjelovanjem, Sveti Martin na Muri 2015

Edukativna predavanja

Članovi Grupe održali su više od stotinu edukativnih predavanja (dia i LCD projekcije) i organizirala dječje radionice „More je živo“ o zaštiti prirode i okoliša u vrtićima, osnovnim i srednjim školama, ronilačkim klubovima, ribarskim zadrugama, planinarskim društvima i studentskim udrugama, na području cijele Hrvatske. Djeca i mladež u edukativnoj radionici uče vještine istraživanja i očuvanja prirode, zaštite morskih sisavaca – sredozemna medvjedica, flore i faune Jadrana. Suradnik sam u stručnom časopisu The Monachus Guardian-Canada koji se objavljuje na web stranici i u tiskanom obliku od 1997 godine.

U suradnji sa REC-om Budimpešta i WWF-Barcelona članovi Grupe boravili su i sudjelovali u istraživanju staništa sredozemne medvjedice i monitoringu u priobalju Albanije 1999. godine, te u Izmir-Foca, Turska 2002. godine.


Nagrade i priznanja

Grupa sredozemna medvjedica je dobitnik nagrade i priznanja Ministarstva zaštite okoliša i prirode RH.


 • Eko Oskar za dostignuća na području zaštite okoliša i prirode.
 • 2000. –zaštita biološke i krajobrazne raznolikosti
 • 2003. –zaštita mora i priobalja

Predsjednica udruge

Jasna Antolović

Rođena sam u Splitu. Djetinjstvo sam provela u Komiži na otoku Visu gdje sam završila osnovnu školu. Srednju školu i studij završila sam u Zagrebu. Diplomirala sam na Pedagoškoj akademiji (biologija-kemija) i biologiju na Prirodoslovno-Matematičkom fakultetu u Zagrebu. Upisala sam poslijediplomski studij na Prirodoslovno-Matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 1997. Godine, smjer Biologija-ekologija.

Završila sam ronilačku školu CMAS-R2.

Član sam Hrvatskog biološkog društva i Hrvatskog ekološkog društva od 1993. godine, Eurocoast-a Hrvatske i Gruppo Foca Monaca – Rim, WWF Italija od 1997. godine, a CIESM-a Monaco od 1998. godine.

Sudionik sam međunarodnih i domaćih simpozija, konferencija, kongresa i znanstvenih skupova s oralnim i posterskim radovima u razdoblju od 1997. do 2015. godine.


Više